top of page

Етерично Масло От Лавандула - 6 Научно Доказани Ползи


Със своя приятен, охлаждащ, усвояващ и ободряващ аромат маслото от лавандула е най-популярното и универсално етерично масло. Благодарение на мощните си антиоксидантни, успокояващи, антидепресивни и антибактериални свойства то се използва от 2500 години насам. Наименованието му произлиза от латинската дума „lava”, която означава „мия“, защото в древен Египет и Рим са го използвали като почистващ и козметичен продукт, а дори и като парфюм и лекарство.


Съвременната наука едва сега наваксва, но вече е доказано, че лавандуловото масло може да е ефективно лечение на тревожност, депресия, безсъние, гъбични инфекции, менструални спазми и кожни проблеми. С наистина впечатляващите си противовъзпалителни, противогъбични, антидепресанти, антисептични, антибактериални, спазмолитични, обезболяващи и седативни ефекти, не е чудно, че се използва терапевтично вече от хиляди години насам.



Подобрява настроението и елиминира стреса

С успокояващия си аромат и специфични ароматични съставки маслото от лавандула може да балансира нервната система, да свали високото кръвно и да успокои тревожността.

Редица изследвания установяват, че етеричното масло въздейства върху частта от мозъка, която контролира емоциите и облекчава безпокойството, подобрява качеството на съня и е може да е по-ефективно е срещу депресията от лекарства като антидепресантът Пароксетин – без да има странични ефекти или нежелани реакции при прекъсване.

  • Дифузирайте след тежък ден или преди сън

  • За успокояващ масаж го нанесете върху врата, гърба и стъпалата

  • Капнете няколко капки във ваната за релаксираща баня

  • Добавете една или две капки в чаша чай

Безсъние

Лавандулата е първия избор за безсъние на всеки ароматерапевт, защото е с абсолютно доказано седативно действие, което успокоява нервната система, понижава сърдечната честота, намаля тревожните мисли, отпуска мускулите и подобрява качеството на съня. Изследванията показват и, че ароматерапията с лавандула изменя мозъчните вълни към такива, които се свързват със спокойствие и дълбок сън.

  • Дифузирайте с ароматерапевтичен дифузер преди сън или капнете 10-20 капки в пулверизатор и напръскайте леглото си

Защитава мозъчната функция

Според проучване от Швейцария, терапиите с етерично масло от лавандула са ефективни за неврологични проблеми в следствие на инсулт. Други изследвания показват, че е и ефикасно лечение за болест на Алцхаймер, както и че защитава мозъка от неврологичен стрес и увреждания.


Лечение на рани

Използвано за лечение на рани от векове насам, маслото от лавандула има доказани антимикробни и антисептични свойства, които най-вероятно са причината за изключителните му свойства за възстановяването на рани. Изследване от 2016 показва, че лавандуловото масло дори насърчава формацията на здрава тъкан и синтеза на колаген. Подходящо е и за лечение на рани, изгаряния, порязвания и ожулвания.

  • За лечение на рана комбинирайте няколко капки масло от лавандула с кокосово масло и внимателно го приложете върху раната.

Здрава кожа и борба с акне

Маслото от лавандула е изключително мощен източник на антиоксиданти и фитохимикали, които го правят ефективно срещу признаците на стареене и уврежданията от слънцето.

Освен това убива бактериите, които причиняват акне и всекидневната му употреба може да предотврати появата на нови пъпки. Антивъзпалителните му свойства заедно с гореспоменатото лечение на рани го правят и особено подходящо лечение за раните от акне, както и за облекчаването на кожни заболявания, зачервявания, сърбежи и екзема.

  • За употреба върху кожата: добавете няколко капки лавандула към ваш лосион, крем или козметични продукти или просто го комбинирайте с малко кокосово масло и го използвайте директно.

Болкоуспокоително

Редица проучвания показват, че етеричното масло от лавандула има естествено болкоуспоително действие. Специфично доказано е срещу главоболия, артрит, болка в гърба, менструални болки и карпален тунел, но се използва в народната медицина и за много други болежки.

  • Само нанасянето му върху проблемната зона е достатъчно за облекчаване на болката. За главоболие може да го смесите и с една капка етерично масло от мента и да нежно да го нанесете върху слепоочията.

bottom of page